Este AVE no aterriza

puente[EN CASTELLANO] [Publicat al Diario Información, podeu veure-ho ací] Sens dubte Alacant ha tingut molt mala sort referent al soterrament de les seues vies. El projecte que havia de cosir dues meitats del nucli urbà mitjançant un gran parc central que recorregués des del Centre comercial fins a l’extraradi va passar per un no-procés participatiu pel qual l’Ajuntament i AVANT solament van comptar amb uns pocs i determinats interlocutors veïnals amb els quals reunir-se habitualment -i gràcies- per a decidir el disseny de la zona verda, els seus serveis, a més de quins elements eren susceptibles de ser conservats com patrimoni cultural i quins no.

Davant l’elevat cost que suposava la intervenció plantejada des de les Institucions Públiques, l’agressivitat amb l’entorn que deixava precisament el que havia de ser eix central de l’obra -aquest pretès bosc urbà- com un conjunt d’espais inconnexos separats per carreteres, així com la demolició de totes les edificacions d’interès al llarg del soterrament, veïns i residents en els Barris annexos als terrens afectats i molts altres alacantins ens vam anar organitzant fora de la Plataforma “oficial” -entre ells Alacant Viu- i presentàrem diverses alternatives. La menys confrontada amb les línies rojes que marcaven les Administracions donat el nul interès a debatre res per les presses que suposadament corrien, era aquella que passava per preservar bàsicament tres fites: la Sitja de Sant Blai, els magatzems de l’estació i el Pont Roig.

Davant el nostre treball, no obstant això, crítiques tant des dels responsables polítics com des de la Plataforma Renfe i alguna que altra associació empresarial, rebutjant les nostres aportacions sense ni contemplar-les. Ens van acusar de voler retardar els treballs i l’arribada de l’Alta Velocitat a l’haver de modificar el projecte per a salvar el patrimoni, ens van preguntar als qui hui tenim entre 25 i 30 anys on estàvem fa vint, van qualificar de “niu de rates” l’antiga Farinera dels Magro, d’insegur o de “mamotreto” el Pont del V Centenari, i de pedres mal posades els magatzems, justificant qualsevol atemptat contra la Cultura en nom del “progrés”, la “riquesa” i el “desenvolupament” que anava a suposar “la imminent arribada de l’AVE”.

Així, una a una han anat caient les infraestructures que preteníem salvar, decidint-se també la demolició del Pont sense contemplar opcions més barates com el seu adequat manteniment, rehabilitació, la insonorització dels habitatges confrontants i la seua integració en el nou entorn, projectant-se desemborsos absurds alhora que des de Foment primer es retardava la conclusió de l’Alta Velocitat a la fi del 2012, després per a 2013 i ara ja sine die per una evident falta de fons. Algú ens pot dir llavors de que li ha servit a Alacant la rapidesa i la impaciència dels seus dirigents? No ens podíem permetre xicotetes modificacions per a preservar patrimoni, i no obstant això el retard serà ara molt major per qüestions que poc tenen a veure amb el respecte a la nostra arquitectura històrica? Algú ens diu raons per la quals no tenim diners per a concloure l’obra i no obstant això generem despeses milionàries com el desmantellament del Pont? A tot això, a quin s’espera per a protegir el conjunt de l’Estació de Madrid?

Com gairebé sempre no hem estat les organitzacions cíviques o socials les culpables de res, ho són qui vol o han volgut especular amb l’obra, els imaginadors de megacentres comercials i gratacels als quals els ha pogut la cobdícia i han fet que una obra important per a tota la ciutat ens esclati ara en la cara, empobrint-nos en tots els sentits. “Este AVE no aterriza”, encara que és segur ho farà. Hem de preguntar-nos, però, si el preu a pagar no està sent massa alt.

Signen també aquest article Rubén Bodewing i Alfredo Campello.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s