La regulació del patinet elèctric a Alacant, prioritat?

Esta setmana la Regidoria de Transports de l’Ajuntament anunciava la intenció de regular el trànsit dels nous vehicles elèctrics que, especialment en l’últim any, han guanyat terreny en les nostres vies urbanes. No és, però, Alacant la única ciutat que pensa en ordenar este tipus de transport en alça i no serà tampoc la primera en fer-ho.

informacion noticia patinete
Notícia apareguda en el Diario Información

Altres municipis com ara Madrid, Barcelona o València ja han iniciat els tràmits per a impulsar ordenances que adeqüen estes noves formes de desplaçar-se i intenten el difícil equilibri amb els vianants,  que haurien de ser els principals protagonistes de la mobilitat urbana, sense perdre de vista l’oportunitat de promoure mitjans de transport sostenibles i no contaminants en detriment dels vehicles privats a motor i especialment aquells que continuen utilitzant combustibles fòssils. Hi ha, però,  una important diferencia entre les iniciatives d’altres importants ciutats espanyoles respecte el cas d’Alacant: L’aposta decidida per l’impuls en l’ús de la bicicleta que s’han donat en les principals capitals de provincia de l’Estat en els últims tres anys que no ha tingut lloc a casa nostra, amb un tripartit que no va entendre la necessitat d’iniciar un nou model de mobilitat urbana.

A Madrid, el govern liderat per AHORA MADRID té  actualment en fase d’execució les obres de peatonalització de la Gran Via, treballs que modificaran la fisionomia d’una de les principals artèries de la capital de la Comunitat de Madrid, imatge internacional d’esta ciutat, amb tres objectius:

  1. Pacificar el trànsit, reduint a dos carrils per direcció l’espai per al vehicle privat.
  2. Incorporar l’ús compartit de les bicicletes juntament amb el vehicle privat disminuint la velocitat dels primers per a augmentar la seguretat dels segons.
  3. Fomentar el transport públic amb carrils bus.
  4. Augmentar l’ample de les voreres per als vianants.
5926f2745ee9b-r_1507214202432-73-1007-1676-1833
Recreació de la futura Gran Via de Madrid. Font: Diario Público

 

A Barcelona, l’equip liderat per Ada Colau té en marxa el projecte BICIVIA, a través del qual pretenen cosir amb una xarxa de carrils ciclovies els 34 municipis de l’Àrea Metropolitana de la capital catalana. I ja a nivell autonòmic, en València la regidoria de Giuseppe Grezi durant l’actual legislatura ha impulsat l’anomenat Anell Ciclista que rodeja pel seu interior el Cap i Casal en una obra que va durar només tres mesos i que tractava, no sols de donar espai a la bicicleta, sinó també d’acabar en el seu tram amb els carrils que es van projectar damunt la vorera i que feien competir estes amb els vianants.

És complicat esbrinar quants diners ha invertit el nou govern de Madrid en l’ampliació de la seua xarxa ciclista doncs tant a través dels pressupostos participatius i del pressupost general de l’Ajuntament s’han destinat euros a eixamplar el nombre de carrils, però només les obres de la Gran Via arriben als 9 milions d’euros. A Barcelona, BICIVIA li costa al seu consistori 2 milions. L’anell ciclista de València ha eixit per 600.000 euros. Sabeu quants diners s’ha invertit en carrils bici a la ciutat d’Alacant des de l’any 2015 en el que s’inicià el govern tripartit fins ara que torna a ocupar (remarque lo d’ocupar) l’alcaldia el Partit Popular? Z E R O E U R O S. Sí, ni un cèntim.

No només no s’ha invertit RES en ja no eixamplar, almenys millorar la xarxa d’itineraris ciclistes a la nostra ciutat, és que directament la situació a empitjorat respecte a abans del 2015 com reiteradament denuncia l’Associació Alacant en Bici, entitat que reiteradament ha estat demanant als diferents equips de govern que complisquen amb el compromís de convocar la Mesa per la Bicicleta, informant sobre com les modificacions en alguns trajectes ciclistes realitzades des de l’Ajuntament augmentaven el temps del recorregut tornant a prioritzar el cotxe sobre la bici, o reivindicant la reparació d’alguna de les vies danyades per qüestions de l’oratge i que en comptes de ser reobertes amb celeritat per a garantir el dret de les persones que volen desplaçar-se en mitjans de transports no contaminants, han sigut tancades sense proporcionar ni promoure alternatives. Per no parlar de la misteriosa desaparició de la pàgina web municipal de l’anterior Pla d’Infraestructures Ciclistes sense que s’haja aprovat un de nou, en més de tres anys de legislatura. Tot això ho podeu vore millor en el web d’Alacant en Bici.

18698409_1622975514387569_8742095944020009535_n
Pista bici que unïx El Palamó amb la Platja de Sant Joan, tancada per l’Ajuntament Font: Alacant en Bici

Amb este panorama pareix una broma que l’Ajuntament d’Alacant vulga erigir-se ara com a defensor del vianant en la creuada contra els patins i les bicicletes elèctriques, perquè en realitat no és el ciutadà l’eix de les seues polítiques i les seues decisions sobre mobilitat, sinó l’automòbil, el qual queda cuidadosament fora del debat al no qüestionar-se el seu espai. Hauriem de preguntar-nos si potser això pot obeir, a més de a una visió antiquada de la ciutat, als interessos econòmics de les empreses que gestionen les concessions dels aparcaments públics que foraden tot el nostre subsòl i que, no ens enganyem, també proporcionen ingressos a les arques municipals.

Així les coses ningú no pareix oposar-se a regular mitjançant ordenança la circulació dels patinets per les voreres, però com a reflexió costa entendre que esta regulació no vaja acompanyada d’una aposta per itineraris segurs per a tots els vehicles no contaminants.  Comencen a negociar-se els nous pressupostos de 2019, any electoral. Vorem.

 

T

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s