L’ampliació del Parc del Palmerar, una vergonya més

Corria gener del 2017 i l’Ajuntament d’Alacant aleshores governat pel tripartit PSPV-PSOE, Esquerra Unida i Compromís, va anunciar en boca de l’exAlcalde Gabriel Echavarri, l’execució d’un nou espai verd al sud de la ciutat amb una extensió de 24 hectàrees al barri de Sant Gabriel, que es concretava en la ratificació d’un conveni entre el propi consistori, l’empresa mixta Aguas de Alicante -que se’n carregaria del reg-, la EUIPO que posaria els arbres i la fàbrica de l’alumini Aludium, que cedia els terrenys.

L’ambició d’este nou projecte suposava augmentar per cinc l’extensió del Parc del Palmerar per la seua franja superior, reforestant la Serra del Porquet i així adecentar tot un gran espai degradat per la deixadesa de les Institucions i la poca cura que s’ha tingut històricament amb els barris del sud de la ciutat. Esta zona a més compta amb un gran valor paleontològic i no fa molt la Conselleria de Cultura aprovava la catalogació com a Bé d’Interés Cultural d’alguna d’estes restes al concretar-se l’existència d’empremptes de mamut i altres animals prehistòrics. Un projecte, doncs, que cobria diferents necessitats:

  1. Augmentava significativament el nombre d’hectàrees dedicades a zona verda en la ciutat.
  2.  Protegia i posava en valor un jaciment històric on poder plantejar més endavant visites didàctiques i divulgatives.
  3. Ampliava el Parc del Palmerar i el renovava com a pol d’atracció del sud per al veinatge de la resta de barris de la ciutat.

Tot pintava bastant bé, però el primer jarro d’aigua freda venia a principis d’enguany quan des de l’Ajuntament es desdeien a si mateixos i matisaven que finalment les obres que havien de començar durant este primer semestre ja no serien per a construir 24 hectàrees de zona verda, sinó una hectàrea i mitja. Es a dir, desapareixen del mapa i van a parar al calaix de les promeses incomplides de la ciutat (junt amb el soterrament complet de les vies del tren, l’Estació Intermodal, la rehabilitació integral del Tossal o el Passeig del Litoral, per posar només uns pocs exemples) més de 23 hectàrees de parc que possiblement acabem per no vore mai.

En verd, allò que hauria de ser el parc. En roig, el tamany que finalment té.

Amb este panorama vaig acostar-me fins a Sant Gabriel per a visitar i comprovar com havia quedat esta «primera fase» de reforestació de la Serra del Porquet i el que em vaig trobar és, segurament, un dels majors desastres que té ara Alacant en el seu nucli urbà.

De primeres si u no sap de l’existència del parc directament ni el trobaria: No hi ha senyalització, ni cap indicació, ni una tanca o porta que faça intuir l’entrada . La única evidència són els nombrosos arbres secs, amb pinta d’haver sigut plantats recentment, junt al Carrer de l’Esportista Joaquin Blume i un camí de terra, el mateix que voreja l’estadi del Ràcing Sant Gabriel, que s’endinsa en el camp.

L’entrada al parc, que fa també d’aparcament públic.

El pitjor, però, està una vegada accedixes al parc: L’acumulació de restes d’obra a la vora dels camins és la constant en tot el recurregut:

A mès el fem en forma papers, envasos de plastic, llandes, condons i altres desperdicis omplin tota la zona:

A tot açò he d’afegir que com he comentat al principi la major part de la vegetació plantada s’ha assecat, sense que haja sigut substituïda:

Així, recapitulant:

A) El parc no compta amb la mínima senyalització, no existix per als veïns i les veïnes i no m’extranya que a l’Ajuntament l’importe.

B) No s’ha fet cap treball per a adaptar els camins a les persones amb mobilitat reduïda, ni s’han instal·lat bancs on poder seure, ni papereres, etc.

C) Tampoc compta amb un servici de manteniment adequat: el fem i les escombraries omplin cada racó de l’espai des de fa setmanes.

D) Tot i que sí pareix que els arbres es reguen, no pot ser que assistim a la mort de bona part de vegetació recent plantada sense que ni es retire ni siga substituïda per altra. Quants diners s’han llançat al fem? Per què l’Ajuntament no assumix la seua responsabilitat?

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s